czwartek, 22 października 2015

Brownie z masłem orzechowym

Przychodzi czasem taki moment, że ochota na coś słodkiego jest silniejsza, niż zdrowy rozsądek. Co zrobić jednak, kiedy dzieje się to już po zamknięciu sklepów, a nie mamy siły na długie przygotowania wymyślnych ciast? Jest na to metoda – brownie jest wypiekiem amerykańskim, a jak to zwykle z jedzeniem z tego kraju bywa, nie potrzebuje ono specjalnych przygotowań, a i lista składników jest dość krótka.






 Jest tak proste, że ciasto bez problemu upiecze początkujący kucharz. Potrzebne składniki to: 180 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 250 g cukru pudru, cztery jajka, łyżeczka ekstraktu waniliowego,
140 g mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia, 95 g masła orzechowego.





Masło roztopić z czekoladą w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem, następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, na sam koniec dodać roztopioną czekoladę. Piec w płaskiej foremce przez pół godziny w 190 stopniach. Dodatkiem do ciasta może być łyżka bitej śmietany, świeże owoce lub kulka lodów waniliowych.

3 komentarze: