środa, 4 listopada 2015

Biszkopciki kocie języczki



Kocie języczki to ciasteczka uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Nadają się też jako podstawa różnych ciast, na przykład tiramisu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. 




Potrzebne są cztery jajka z wolnego wybiegu, 125 g cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, około 115 g mąki pszennej. Białka i żółtka oddzielić. Białka utrzeć na pianę z niewielką ilością soli, żółtka połączyć z cukrem. Masy połączyć, dodać przesianą mąkę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać. Piekarnik mocno rozgrzać do 190 stopni. Ciasto nakładać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego, ale można również posłużyć się małą łyżeczką. Ciasteczkom nadać podłużny kształt. Biec do uzyskania złotego koloru biszkopcików, czyli około 15 minut. 




Jeśli chcemy urozmaicić deser i przygotować tiramisu, potrzebne będą jeszcze dwa jajka, nieco zaparzonej mocnej kawy, Amaretto, serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier i kakao. Białka ubić, kiedy piana będzie sztywna, dodać dwie łyżki cukru. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru. Podobnie postąpić z kremówką. Wszystkie trzy masy delikatnie wymieszać, dodać też dokładnie zmiksowany, gładki serek mascarpone. Biszkopty kocie języczki nasączyć kawą i Amaretto i ułożyć w pucharkach, na wierzch nałożyć masę z jajek, sera i śmietany. Całość oprószyć kakao. Deser najlepiej podawać schłodzony.

2 komentarze: