sobota, 7 listopada 2015

Biszkopt z truskawkami

Jakie ciasto sprawdzi się na letnie przyjęcie? Oczywiście coś lekkiego, nie wymagającego wiele zachodu, najlepiej z wykorzystaniem owoców sezonowych, na przykład truskawek. Biszkopt z kremem, galaretką truskawkową i świeżymi owocami to idealny dodatek do plotek przy kawie z przyjaciółkami.




Aby upiec ciasto, potrzebne są najlepszej jakości jajka, mąka i cukier. Na pięć jajek, powinniśmy wykorzystać pięć łyżek mąki i pięć łyżek cukru. Ważne jest, aby oddzielić białka od żółtek jajka i dokładnie je ubić, następnie połączyć w jednej misce i dodać cukier oraz mąkę. Tak przygotowaną masę piec w 180 stopniach przez pół godziny. 





Krem, którym posmarujemy wierzch przestygłego biszkoptu powinien być dość lekki, aby nie spłynąć podczas upałów. Będzie potrzebny budyń śmietankowy, trzy łyżki cukru pudru, dwie łyżki mąki pszennej i kostka masła. Wszystkie składniki utrzeć na krem i nałożyć na biszkopt (nie wyciągać go na razie z tortownicy), na kremie ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, całość zalać lekko schłodzoną truskawkową galaretką. Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki i poczekać, aż galaretka stężeje.

2 komentarze: