piątek, 16 października 2015

Tiramisu brownies

Kiedy przychodzi ochota na domowe ciasto, zawsze powstaje ten sam dylemat: które upiec? W końcu jest tyle pysznych deserów, najchętniej zjadłoby się każdego po trochu. Gdyby tylko nie oznaczało to większej ilości czasu spędzonego w kuchni... 





Przepis na tiramisu brownies jest właśnie odpowiedzią na takie dylematy cukiernicze, ponieważ łączy w sobie czekoladę, mascarpone i Amaretto, czyli dokładnie wszystko to, co łasuchy lubią najbardziej. Do części czekoladowej potrzebne będą: 200 g masła, 220 g drobnego cukru do wypieków, trzy duże jajka, 200 g czekolady gorzkiej, 120 g mąki pszennej, łyżka kawy rozpuszczalnej, pół szklanki gorącej wody, łyżka likieru Amaretto. Łyżkę masła roztopi w garnku, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. W misce utrzeć pozostałe masło z cukrem, po otrzymaniu białej masy (po około 10 minutach) stopniowo dodawać jajka. 




Cały czas miksując dodać sos czekoladowy, przesianą mąkę, zaparzoną kawę i likier. Do drugiej części ciasta potrzebne będzie: 500 g serka mascarpone,150 g drobnego cukru do wypieków, dwa duże jajka, dwie łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w łyżce gorącej wody. Tutaj wykonanie masy będzie o wiele prostsze – wszystkie składniki należy od razu wrzucić do jednej miski i miksować przez około minutę. Na spód foremki silikonowej wyłożyć większą część masy czekoladowej, na nią wyłożyć całość masy tiramisu i przykryć ją resztą czekolady. Piec około 50 minut w 180ºC.

3 komentarze: