wtorek, 13 października 2015

Brownies buraczkowe

Ciasta z warzywami są ostatnio bardzo popularne. Wilgotne ciasta marchewkowe czy te z cukinią stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych ciast. Smak warzyw jest prawie niewyczuwalny, dzięki czemu rodzice niejadków mogą z łatwością przemycić swoim dzieciom znienawidzone jarzyny.





 Kolejną niecodzienną propozycją jest brownies buraczkowe. Buraki dobrze sprawdzają się w ciastach czekoladowych nadając im wilgotności. Składniki tego ciasta każdy znajdzie w swojej kuchni: 250 g masła, 250 g gorzkiej czekolady, 200 g drobnego cukru do wypieków, trzy duże jajka, 150 g mąki pszennej lub pszennej razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g ugotowanych buraków. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić. W garnku rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kostki gorzkiej czekolady aż do powstania gładkiego sosu czekoladowego i odstawić do wystygnięcia. 






Do czystego naczynia wbić jajka i ubić je z cukrem, po otrzymaniu jednolitej masy, dodać sos czekoladowy i suche składniki, wymieszać dokładnie. Buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ciasta, ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki i piec około pół godziny w 180 stopniach.

2 komentarze: