wtorek, 27 października 2015

Gofry bezglutenowe

Coraz więcej osób ma świadomość, że choć nie mają celiakii lub alergii na gluten, to jednak warto go odstawić lub chociaż ograniczyć. Liczne badania dowodzą, że może to pomóc w zmniejszeniu wagi i prowadzi do poprawy samopoczucia. 




Moda na bezglutenowe jedzenie święci triumfy w Stanach Zjednoczonych i Zachodniej Europie. Dotarła również i do Polski. Jak w tym wszystkim się odnaleźć, aby nie musieć rezygnować z ulubionych potraw, ale jednak mieć pewność, że je się tylko produkty oznaczone jako „gluten free”? Wiele restauracji ma w swoich kartach menu przeznaczone specjalnie dla bezglutenowców, ale w końcu nie samym kupnym jedzeniem człowiek żyje.  




Jak przyrządzić w domu np. bezglutenowe gofry? Cała tajemnica tkwi w bezglutenowych mąkach. 1 szklanka mąki gryczanej lub ryżowej pełnoziarnistej, szklanka mąki kukurydzianej lub sorgo, szklanka mąki jaglanej, 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej, 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, szczypta soli, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, kostka tofu naturalnego. Suche składniki wymieszać z sobą w jednej misce, mokre umieścić w drugiej i zblendować. Wymieszać obie masy. Jeśli ciasto na gofry jest zbyt gęste, można dodać więcej wody. Smażyć w gofrownicy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.


3 komentarze:

  1. Ciekawe. Zapisuję w kalendarzu. Ostatnio była u nas koleżanka córki, która nie je glutenu i nie wiedziałam co jej dać na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bez glutenu są jeszcze lepsze, bo zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń