Coraz więcej osób ma świadomość, że choć nie mają celiakii lub alergii na gluten, to jednak warto go odstawić lub chociaż ograniczyć. Liczne badania dowodzą, że może to pomóc w zmniejszeniu wagi i prowadzi do poprawy samopoczucia.
Moda na bezglutenowe jedzenie święci triumfy w Stanach Zjednoczonych i Zachodniej Europie. Dotarła również i do Polski. Jak w tym wszystkim się odnaleźć, aby nie musieć rezygnować z ulubionych potraw, ale jednak mieć pewność, że je się tylko produkty oznaczone jako „gluten free”? Wiele restauracji ma w swoich kartach menu przeznaczone specjalnie dla bezglutenowców, ale w końcu nie samym kupnym jedzeniem człowiek żyje.
Jak przyrządzić w domu np. bezglutenowe gofry? Cała tajemnica tkwi w bezglutenowych mąkach. 1 szklanka mąki gryczanej lub ryżowej pełnoziarnistej, szklanka mąki kukurydzianej lub sorgo, szklanka mąki jaglanej, 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej, 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, szczypta soli, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, kostka tofu naturalnego. Suche składniki wymieszać z sobą w jednej misce, mokre umieścić w drugiej i zblendować. Wymieszać obie masy. Jeśli ciasto na gofry jest zbyt gęste, można dodać więcej wody. Smażyć w gofrownicy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Ciekawe. Zapisuję w kalendarzu. Ostatnio była u nas koleżanka córki, która nie je glutenu i nie wiedziałam co jej dać na deser :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry
OdpowiedzUsuńTakie bez glutenu są jeszcze lepsze, bo zdrowsze!
OdpowiedzUsuń