środa, 28 października 2015

Gofry domowe



Nic tak nie przywodzi na myśl wspomnień o wakacjach nad morzem, jak chrupiące gofry z bitą śmietaną i frużeliną. Nie zawsze jest czas, aby zrobić sobie choć kilka dni urlopu i wyjechać na północ Polski, ale zawsze można odświeżyć wakacyjne smaki przygotowując gofry w domu.





 Do tego potrzebne będą: dwie szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dwie łyżeczki cukru pudru lub drobnego do wypieków, łyżka cukru wanilinowego, dwa jajka, pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego, ale równie dobrze może by słonecznikowy) lub roztopionego masła, około dwie szklanki mleka. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Kolejno dodawać jajka i mieszać. Dodać mleko i olej, całość zmiksować.





 Ciasto powinno odpocząć, w tym celu warto odstawić je na pół godziny. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy. I już można cieszyć się wspaniałymi, złocistymi krążkami ciasta. Do dekoracji można użyć wszelakich owoców, dżemów, lodów i bitej śmietany lub cukru pudru.

3 komentarze: