Gofry pizzowe to propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę do pracy. Jest to danie bardzo sycące, które z powodzeniem zaspokoi największy głód. Produkty potrzebne do usmażenia pizzowych gofrów to szklanka mąki, duże jajko, szklanka mleka, dwie łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli i chili, szynka, czerwona i żółta papryka, cebula czerwona, żółty ser, kukurydza. Wymieszać składniki suche w jednej misce, mokre w drugiej, następnie składniki z obu misek połączyć.
Ciasto odstawić na około 20-25 minut. W międzyczasie wszystkie warzywa i szynkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać wszystkie dodatki z ciastem. Powstałą masę smażyć w gofrownicy na złoty kolor. Pikantne gofry należy przygotowywać nieco dłużej niż te tradycyjne. Całość można posypać siekaną natką pietruszki lub podawać z sosem czosnkowym na jogurcie.
W takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuń