sobota, 31 października 2015

Jak upiec idealny biszkopt

Biszkopt to ciasto uniwersalne. Może stanowić podstawę do tortów, ciast z kremami, galaretką czy owocami, ale też występować na talerzu samodzielnie. Biszkopt powinien składać się z dobrej jakości jajek z wolnego wybiegu, mąki pszennej oraz cukru (najlepiej cukru pudru). 





Najbardziej klasyczny przepis to ten, w którym na każde wykorzystane jajko wykorzystuje się po jednej łyżce cukru i mąki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka ucierać z cukrem przez dziesięć minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i delikatnie mieszać, aby ciasto nie opadło. Aby dokładnie ubić białko, warto dodać odrobinę soli. Ciasto przelać do tortownicy, którą uprzednio należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Całość piec około 20 minut w 175 stopni. 



Ważne jest, aby włożyć go do piekarnika, który już osiągnął określoną temperaturę, gdyż inaczej może niezbyt dobrze wyrosnąć. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i wystudzić. Biszkopt może nieco opaść, jednak nie oznacza to zakalca. Trzeba też pamiętać, że każdy piekarnik jest inny, więc zanim upiecze się ciasto popisowe, warto trochę popróbować na różnych ustawieniach i temperaturach.

2 komentarze: