wtorek, 20 października 2015

Jak zmieniają się przepisy, czyli brownie w różnych odsłonach

Tradycyjne ciasto brownie to wypiek pochodzący z Ameryki Północnej. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznego czekoladowego koloru. Choć podstawą przepisu jest ciemna czekolada, cukier jajka, mąka i masło, coraz częściej można spotkać wszelakie modyfikacje tego wyrobu cukierniczego.



 Można użyć waniliowego sosu do dekoracji, dorzucić garść orzechów, a nawet stworzyć fantastyczne sernikobrownie. Jedną z prostszych, ale nie mniej ciekawych propozycji jest dodanie świeżych malin oraz sosu z tych owoców. Wykonanie jest bardzo łatwe. Mikrofali roztopić dwie tabliczki pokruszonej czekolady; masło, jajka i cukier ubić na gładką, białą pianę.







 Do tej masy dodać mąkę, odrobinę soli, proszek do pieczenia i roztopioną czekoladę, przelać do foremki, wierz ciasta posypać malinami. Piec w 170 stopniach przez 45 minut. W międzyczasie można zrobić sos malinowy do dekoracji brownies. Potrzebne będzie 250 gram malin (jeden koszyczek) i trzy łyżki cukru brązowego. Na patelni rozpuścić cukier (można pomóc sobie wodą), po chwili dorzucić maliny. Trzymać całość na patelni, aż maliny rozpadną się na kawałki. Powstałym sosem można polewać kawałki ciasta podawane na talerzyku.


2 komentarze: